Hukukta birleştirme ne demek?
Aynı yargı yetkisine sahip aynı derece ve statüdeki hukuk mahkemelerinde görülen davalar birleştirilebilir. Bunun için aralarında bir bağlantı olması gerekir. Dava birleştirme talep üzerine veya yargılamanın herhangi bir aşamasında otomatik olarak mümkündür. Davalar ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilir.
Karar türü birleştirme ne demek?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer durumlar için bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlamalar sonucu doğabilecek görüş ayrılıklarının hukuki güvenliğe olumsuz etki yapmasını önlemek amacıyla özel içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Birleştirme ne zaman talep edilir?
Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkeme tarafından alınacak ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcı olacaktır. Aynı dereceli ve aynı statüye sahip farklı yargı bölgelerindeki hukuk mahkemelerinde devam eden davaların birleştirilmesini talep etmek her zaman mümkündür.
Birleştirme kararları kesin midir?
Birleştirme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye derhal tebliğ edilir (HMK m. 166/3). Davaların birleştirilmesine karar veren mahkeme (ikinci davanın açıldığı mahkeme) bu kararla işlemden çekilmiş olduğundan, birleştirme kararı kesin olup, bu karara karşı yalnızca temyiz yoluna başvurulabilir.
Birleştirme işlemi nedir?
Birleştirme (veya Tevhid), talep üzerine yapılan bir tapu işlemidir. Bunun tersi, birbirine bitişik ayrı tapu senetlerine sahip arazi veya parsellerin tek bir tapu senedi altında birleştirilmesi işlemi olan eleme işlemidir.
Birleştirmeyi hangi mahkeme yapar?
Aynı bölge mahkemesinde bulunan mahkemeler arasındaki birleşme uyuşmazlıklarında karar yeri Yargıtay değil, ilgili bölge mahkemesinin ceza dairesidir.
Birleştirme kararı istinaf edilir mi?
“Aynı yargı çevresi ve aynı derece ve statüdeki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemelerin kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemelerinin kararlarına karşı ise ancak hükümle birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
Birleştirme kararına itiraz nereye yapılır?
Bu durumda istinaf, Bölge Adliye Mahkemesi dairesinde incelenecek olup, birleştirilen davalarda uyuşmazlığın dayandığı temel hukuki ilişkiye ilişkin karar incelenecektir.
Aynı dava tekrar açılır mı?
Davadan çekilmeyi kabul eden taraf aynı davayla tekrar karşı karşıya kalabilir. Dava bu şekilde düşürülürse hiç açılmamış sayılır. Yani karşı tarafın çekilmeyi kabul etmesi şartıyla bir ücret karşılığında aynı dava tekrar açılabilir.
Birleştirme talebi nasıl yapılır?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. maddesine göre, dava dosyalarının birleştirilmesi talebinin kabul edilebilmesi için her iki davanın konusu ve tarafları aynı olmalıdır. HMK’ya göre, dava dosyalarının birleştirilmesine ilişkin örnek bir talep, talep üzerine veya otomatik olarak sağlanabilir.
CMK birleştirme kararını kim verir?
CMK Madde 10 Gerekçe Savcı veya taraflar da bu hususu mahkemeden isteyebilir; ancak mahkeme kendiliğinden gerekli kararı verir.
Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?
HUKUK MAHKEMESİ KARARLARININ CEZA DAVALARINA ETKİSİ Ceza ve hukuk mahkemelerindeki kararlar prensip olarak birbirini etkilemez.
Davalar neden birleştirilir?
Dava birleştirme, ayrı ayrı açılan ve farklı taban numaralarında tutulan davaların tek bir tabanda tutulması anlamına gelir. Dava birleştirmenin amacı daha verimli bir süreç sağlamaktır. Aynı zamanda usul ekonomisi ilkesinin bir ifadesidir.
İstinaftan red gelirse ne olur?
Temyiz esaslı gerekçelerle reddedilirse, temyiz eden, koşullar karşılanırsa, Yüksek Mahkemeye başvurabilir. Temyiz Mahkemesinin kararı temyiz edilemezse, Bölge Mahkemesinin kararı kesindir.
İçtihadı birleştirme kararını kim verir?
Danıştay Kanununun 39 uncu maddesi gereğince konu Cumhuriyet Savcıları Kuruluna ve Hukuk Araştırmaları Birleştirme Kurumuna sevk edilir.
Hizmet birleştirme ne demek?
Hizmet konsolidasyonu ne demektir? Çalışma hayatlarında farklı statülere sahip kişilerin tüm çalışmalarının bütünleştirilerek tek bir statüde birleştirilmesidir.
Dosyalar ne zaman birleştirilir?
Davalar arasında bağlantı varsa davaların birleştirilmesine karar verilir. (HMK-m.
Tapuda birleştirme ne demek?
3-BİRLEŞTİRME (TEVHİT) Birleştirme; tapu sicilinin farklı sayfalarında kayıtlı bitişik birden fazla parselin, tek bir parsel numarası altında birleştirilmesi ve tapu sicilinin ayrı bir sayfasına kaydedilmek suretiyle tek bir tapu kaydına bağlanmasıdır.
Anayasa mahkemesi birleştirme kararı verirse ne olur?
(3) Birleştirme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye gecikmeksizin tebliğ edilir. (4) Davalar aynı veya benzer sebeplere dayanıyorsa veya davalardan birine ilişkin karar diğerlerini etkiliyorsa, bunlar birbiriyle ilişkili sayılır.