İçeriğe geç

Istinaf Kazandıktan Sonra Ne Olur

İstinaftan sonra temyiz ne kadar sürer?

Temyiz süresi, Yargıtay kararının tebliğ veya ilanından itibaren 15 gündür.

Dosya İstinaf’a giderse ne olur?

İstinaf mahkemesi, yaptığı inceleme sonucunda ilk derece mahkemesinin olumsuz kararını bozarak davanın kısmen veya tamamen kabulüne karar vermiş; davanın esastan reddine karar verebileceği gibi, ilk derece mahkemesinin kabul kararını bozarak davanın kısmen reddine de karar verebilir.

İstinaf mahkemesi kararı onarsa ne olur?

Ceza yargılamasının yeniden başlaması sonucunda, İstinaf Mahkemesi ya “temyizi esastan reddetmeye” ya da ilk derece mahkemesinin kararını iptal edip “yeni bir karar” vermeye karar verir. Her iki durumda da, koşullar karşılanırsa, İstinaf Mahkemesinin kararı Yargıtay’a temyiz edilebilir.

İstinaf mahkemesinden sonra yargıtaya gidilir mi?

Başvuru yapıldığında dosyayı incelemeye yetkili merci Yargıtay’dır. Temyiz başvurusunda bulunma süresi, Temyiz Mahkemesi kararının tebliğ veya tebliğ tarihinden itibaren 15 gündür. Süre içerisinde ilk kararın verildiği gün dikkate alınmaz ve işlemler o günden sonra yapılır.

İstinaftan red geldi ne yapmalıyım?

İtirazınıza olumsuz cevap verilmesi veya itirazda ulaşılan sonucun yeterli bulunmaması halinde itiraz hakkınızı kullanabilirsiniz.

İstinaftan sonra nereye itiraz edilir?

CMK. Madde 308/A – Bölge Mahkemesi Ceza Dairelerinin kesin kararlarına karşı, Bölge Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı, kendiliğinden veya talep üzerine, kararın verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir.

Bir dava kaç kere İstinaf’a gider?

Temyiz, ilk derece mahkemelerinin kararlarının üst mahkeme tarafından olgusal ve hukuki açıdan incelenmesidir. Temyiz başvurusunda bulunulursa, hukuk davası üst mahkeme tarafından ikinci kez incelenir ve bölge mahkemesinin kararı incelenir.

İstinaftan dönen dosya ne zaman sonuçlanır?

Temyiz şartları: Temyiz, ilk derece mahkemesinin kararının üst mahkeme tarafından usul ve esas yönünden incelenmesidir. Aynı zamanda, temyiz dosyası karar duruşmasından itibaren bir ay içinde ve gerekçeli kararın verilmesinden itibaren iki ay içinde kapatılır.

Bir dava neden İstinaf’a gider?

Yasal yollar, ilk derece mahkemelerinin hukuka aykırı kararlarına karşı üst mahkeme olarak istinaf mahkemelerine yapılan itirazlardır. İstinaf yasal yolu, bir başvuru ile süresi içinde yapılmalıdır.

İstinaf dosyayı bozarsa ne olur?

İptal kararı, mahkemenin kararını bozar ve dosyayı ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine geri gönderir. İptal kararı verildiğinde, mahkemenin kararı kesinleşmez; bu, kararın henüz kesinleşmediği anlamına gelir.

İstinaftan döndü ne demek?

“Temyizde iade edildi” ne anlama geliyor? Temyiz mahkemeleri birinci derece davalardaki kararları inceleyebilir, geri alabilir veya değiştirebilir. Bu davada “temyizde iade edildi” terimi kullanılır.

İstinaf cezayı artırır mı?

Ancak, mahalli mahkeme beş yıldan az hapis cezası vermiş olsa bile, istinaf incelemesinde mahalli mahkemenin verdiği hapis cezası artırılırsa bu karara karşı temyiz yoluna başvurulabilir (CMK 286/2-b).

Hangi istinaf kararları temyiz edilemez?

Bölge Mahkemesinin para cezasına ilişkin itirazın reddi hakkındaki esas hakkındaki kararlarına itiraz edilemez. Bölge Mahkemesinin beş yıla kadar (dahil) hapis cezalarına ilişkin itirazın reddi hakkındaki kararlarına itiraz edilemez.

İstinaf mahkemesi kaç yılda sonuçlanır?

Dava Temyiz Mahkemesine ne zaman teslim edilecek? Davanın Temyiz Mahkemesine gönderilmesinin ne kadar süreceği, davanın karmaşıklığına, mahkeme yoğunluğuna ve diğer değişkenlere bağlı olarak değişebilir. Genellikle birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir.

İstinaf kabul edilmezse ne olur?

Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararına karşı yapılan itirazı reddederse (yani kararı onaylarsa), Bölge Adliye Mahkemesi kararı Yargıtay’ın iptal kararıyla bozulur ve dosya ilk derece mahkemesine gönderilir.

Temyize giden dosya ne zaman sonuçlanır?

Temyiz başvurusunun tamamlanması ne kadar sürer? Temyiz başvurusunun işleme alınma hızı, davanın konusuna, dosya sayısına ve mahkemenin iş yüküne bağlı olarak değişebilir. Ortalama 2 yıl sürebilir.

Temyiz süresi kaçarsa ne olur?

Bu son tarihler kaçırılırsa, haklarınızı ileri sürme özgürlüğünüz önemli ölçüde kısıtlanabilir. Örneğin, belirlenen süre içinde itirazda bulunulmazsa veya Temyiz Mahkemesine itirazda bulunulmazsa, mahkeme kararları kesinleşir ve bu durumda son tarihi kaçıran tarafa başka çözümler sunmak zorlaşır.

Temyiz sınırı kaç yıldır?

Yüksek Mahkeme, normalde temyiz incelemesini kayıtlara dayanarak yürütür. Ancak, on yıl veya daha fazla hapis cezası içeren cezalar için, temyizin bir duruşma ile incelenmesi talebinde bulunulabilir. Yüksek Mahkeme, uygun görürse bir duruşma başlatabilir.

Temyiz edilmeyen karar ne zaman kesinleşir?

Kararın kesinleşmesi için tüm yasal yolların tüketilmiş olması veya uygulanma şansının olmaması gerekir. Daha açık bir ifadeyle, itiraz edilmeyen karar, itiraz süresi dolana kadar kesinleşmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Talebe Escort